ULUSAL STAJ PROGRAMI 2023
ÖĞRENCİLER İÇİN SIKÇA SORULAN SORULAR
Türkiye, KKTC ve yurt dışında üniversitelerde; Örgün eğitim veren lisans programlarında 2., 3. veya 4. sınıf öğrencisiysen (tıp fakültesi ve öğretmenlik bölümleri hariç), Örgün eğitim veren ön lisans programlarında 1. veya 2. sınıf öğrencisiysen ve Not ortalaman 4 üzerinden en az 2 (diğer sistemlerde dengi) ise (ön lisans 1. sınıf öğrencilerinin başvurusu için not ortalaması şartı aranmamaktadır*), ya da Yurt dışında yüksek lisans/doktora öğrencisi isen ve not ortalaman 4 üzerinden en az 2 (diğer sistemlerde dengi) ise başvurabilirsin. Önemli: Staj yapılacak tarihte; lisans 2. sınıf ve ön lisans 1. sınıf öğrencilerinin bir üst sınıfa geçmiş olması, lisans 4. sınıf ve ön lisans 2. sınıf öğrencilerinin mezun durumuna geçmemiş olması, ön lisans 1. sınıf öğrencilerinin not ortalamasının ise 2’nin üzerinde olması beklenmektedir. Aksi halde işverenler staj tekliflerini iptal edebilir.
Ulusal Staj Programı başvuruları 18 Ekim 2022 tarihinde başlayacak ve 18 Ocak 2023 tarihinde sona erecektir.
Ulusal Staj Programı başvurunuzu aşağıdaki adımları takip ederek gerçekleştirebilirsin. 1. Kariyer Kapısı (https://kariyerkapisi.cbiko.gov.tr) ana sayfada yer alan “Ulusal Staj Programı” kutucuğunu tıkla. 2. Açılan sayfanın sağ üst kısmındaki “Giriş” butonuna bas. 3. Giriş alternatifleri arasından “Öğrenci” seçeneğini ve hemen ardından açılan “e-Devlet ile Giriş” butonlarını tıklayarak ilerle. 4. “T.C. Kimlik numaran” ve “e-Devlet şifren” ile giriş yap. 5. Soldaki “Staj Başvurusu” menüsüne giriş yaparak “Ulusal Staj Programı – 2023” başlığı altındaki “Başvuru Yap” butonu ile iki aşamalı başvurunu başlatabilirsin 6. Öncelikle e-Devlet’te yer alan bilgilerini kontrol ederek sisteme kaydetmeli ve son sayfada yer alan “Başvur” butonuna tıklayarak e-Devlet aşamasını tamamlamalısın ki ikinci aşamaya geçebilesin. 7. Bu son aşama! e-Devlet aşamasını tamamladıktan sonra tekrar Kariyer Kapısına gitmeli ve e-Devlet aşaması tamamlandıktan sonra aktif hale gelen “Başvuru Formu ile Başvurunu Tamamla” Bölümünde yer alan soruları cevaplamalısın. Tebrikler! “Ulusal Staj Programı 2023” başvurunu tamamladın. Artık başvuru durumunu, aldığın teklifleri Kariyer Kapısı – Ulusal Staj Programı sayfasından takip edebilir ve yönetebilirsin. !!! Başvurunun her iki aşamasını da, kaydedip sonra devam etmene izin verecek şekilde tasarladık. Başvurunu yarım bırakmadığından emin olmak için lütfen, Kariyer Kapısındaki “Başvuru Durumum” bölümünde “Tamamlanan Başvuru” yazdığından emin ol. Eğer bu bölümde “Yarım Kalan Başvuru” yazıyorsa aşamalardan birini daha sonra tamamlamak üzere kaydettin ancak Programa başvurmadın demektir.
Ulusal Staj Programı “açık öğretim ve uzaktan öğretim bölümleri” öğrencilerinin başvurusuna açık değildir. Ancak, farklı bir örgün eğitim programında da aktif öğrenciliğin bulunuyor ise ve bu bölümünde başvuru kriterlerini sağlıyor isen ilgili örgün eğitim programı üzerinden başvurunu tamamlayabilirsin.
Ulusal Staj Programı “tıp bölümü” öğrencilerinin başvurusuna açık değildir. Ancak farklı bir örgün eğitim programında da aktif öğrenciliğin bulunuyor ise ve bu bölümünde başvuru kriterlerini sağlıyor isen ilgili örgün eğitim programı üzerinden başvurunu tamamlayabilirsin.
Ulusal Staj Programı “öğretmenlik bölümleri” öğrencilerinin başvurusuna açık değildir. Ancak farklı bir örgün eğitim programında aktif öğrenciliğin bulunuyor ise ve bu bölümünde başvuru kriterlerini sağlıyor isen ilgili örgün eğitim programı üzerinden başvurunu tamamlayabilirsin.
Ulusal Staj Programı “yurt içinde öğrenimine devam eden yüksek lisans/doktora öğrencilerinin” başvurusuna açık değildir. Ancak farklı bir örgün eğitim programında aktif öğrenciliğin bulunuyor ise ve bu bölümünde başvuru kriterlerini sağlıyor isen ilgili örgün eğitim programı üzerinden başvurunu tamamlayabilirsin.
Ulusal Staj Programı’na yalnızca aktif ve örgün eğitimi olan öğrenciler başvurabilir. e-Devlet üzerinden gelen öğrencilik durumunda “Pasif Öğrenci (Kayıt Yenilememiş)” ibaresi yer alıyor ise üniversite kariyer merkezin, üniversite yönetimin veya öğrenci işleri ile iletişime geçmelisin.
Ulusal Staj Programı mezunların başvurusuna açık değildir. Ancak bir bölümden mezun olup farklı bir örgün eğitim programında hala aktif öğrenciliğin bulunuyor ve bu bölümünde başvuru kriterlerini sağlıyor isen ilgili örgün eğitim programı üzerinden başvurunu tamamlayabilirsin.
Ulusal Staj Programı “lisans 1. sınıf” öğrencilerinin başvurusuna açık değildir. Ancak farklı bir örgün eğitim programında aktif öğrenciliğin bulunuyor ise ve bu bölümünde başvuru kriterlerini sağlıyor isen ilgili örgün eğitim programı üzerinden başvurunu tamamlayabilirsin.
Ulusal Staj Programı “not ortalaması 2.00’ın altında (diğer sistemlerde dengi) olan” öğrencilerinin (önlisans 1. sınıf öğrencileri hariç) başvurusuna açık değildir. Program başvuruları 18 Ocak 2023’e kadar devam edecektir. Belirtilen tarih aralığına kadar not ortalamanın yükselmesi ve başvuru kriterlerini taşıman halinde başvuru yapabilirsin. Son başvuru tarihinden sonra tekrar başvuru alınmamaktadır.
Hayır, başvuru yapabilmek için öncelikle Kariyer Kapısına e-Devlet şifresi ile giriş yapılmalı ve başvurunun ilk aşaması e-Devlet üzerinden tamamlanmalıdır. Dolayısıyla e-Devlet şifren olmadan sisteme giriş ya da başvuru yapamazsın.
Başvuru yapabilirsin ancak staj yapacağın tarih aralığında aktif öğrenci olman gerekmektedir. Dolayısıyla gelen teklifleri kabul/ret ederken mezuniyet tarihini göz önünde bulundurman önerilir. Öğrenciliğin sonlandı ise teklifi kabul etsen bile sigorta girişin üniversiten tarafından yapılamayacağı için stajın iptal edilecektir.
Ulusal Staj Programından faydalanabilmenin ön şartı, staj tarihlerinde öğrenciliğinin devam etmesidir. Ana dal programından mezun olmana rağmen, çift ana dal bölümünde öğrenciliğin devam ediyorsa başvuru yapabilirsin.
Evet yeni dönemde “aday havuzuna” dâhil edilmen ve teklif alabilmen için programa tekrar başvurmalısın. Çünkü her yıl öğrencilerimizin kendine yeni yatırımlar yaptığını biliyoruz dolayısıyla hem her bir öğrencimizin “Yeterlilik Puanlarını” hem de “Bölüm bazında Puan Ortalamalarını” tekrar hesaplıyoruz.
Bilgilerinin güncel olmadığını veya eksik olduğunu düşünüyorsan, öncelikle ÖSYM-Aday İşlemleri (https://ais.osym.gov.tr/) sayfasına giriş yaparak “Eğitim Bilgilerim” başlığında güncelleme yapmalısın. Eğer ilgili bilgileri bu şekilde güncelleyemiyorsan üniversite kariyer merkezin, üniversite yönetimin veya öğrenci işleri ile iletişime geçmelisin.
Başvuru aşamaları için 3. soruyu inceleyebilirsin. Soruda belirtilen tüm aşamaları tamamlamana ve tüm başvuru koşullarını sağlamana rağmen başvuru esnasında hata alıyorsan, aldığın hatayı ekran görüntüleriyle birlikte ulusalstajprogrami@cbiko.gov.tr iletmeni rica ediyoruz. Böylece ekiplerimiz sana hızla yardımcı olacaktır.
Başvuru esnasında e-Devlet üzerinden lise mezuniyet bilgilerini görüntüleyemiyorsan, “Beyan Etmek İçin Tıklayınız” butonu aracılığıyla bilgilerini ilgili alanlara girerek başvuruna devam edebilirsin. Bu alandaki tüm bilgilerinin doğru ve eksiksiz olduğundan emin olmalısın.
Bu seçeneği “staj yapmayı daha çok istediğin” kurum/kuruluşları belirtebilmen için sunuyoruz. Böylece işverenler profilinde o kurumu “öncelikli olarak tercih ettiğini” olarak işaretlediğini görebilir. Tercihlerin diğer işverenlerin sana teklif göndermesini engellemediği gibi seçmiş olduğun işverenlerden teklif alacağını da garanti etmeyeceğini hatırlatmak isteriz.
Bu seçenek işverenler ile hangi şehirlerde staj yapmayı tercih ettiğini paylaşabilmen için var. Başvuru Formu’nu doldururken en az 1, en fazla 5 seçim yapabilirsin. Bildiğin gibi; staj yerine ulaşım ve konaklama her adayın kendi sorumluluğunda. Dolayısıyla işverenler genellikle, öğrencilerin şehir tercihlerini bu imkânlarına göre yaptığını kabul ederek teklif gönderiyor. Yani, seçimlerini dikkatle yapmanı ve öncelik sırasını doğru belirlemeni öneririz. Ancak kimi zaman, farklı şehirlerde bulunan işverenler de profil bilgilerini inceleyerek teklif gönderebiliyor. Bu durumda teklifi kabul etmeyi de reddetmeyi de seçebilirsin.
Şehir tercihi yaptıktan sonra, seçtiğin şehrin isminin yanında açılan butonlar sana iki alternatif sunar: “İlçe Seç” butonu ile bu ilin ilçeleri arasından, “en az 1, en fazla 5” olmak üzere tercih yapabilirsin ya da, “Tüm İlçeleri Seç” butonuna tıklayarak, o şehirdeki tüm ilçelerde staj yapabileceğin bilgisini paylaşabilirsin. Bu iki alternatiften birini seçmen zorunludur. Daha sonra bir sıkıntı yaşamaman için, tercihlerini yaparken özellikle ulaşım ve konaklama imkânlarını göz önünde bulundurman önerilir. Bildiğin gibi; staj yerine ulaşım ve konaklama her adayın kendi sorumluluğunda. Dolayısıyla işverenler genellikle, öğrencilerin ilçe tercihlerini bu imkânlarına göre yaptığını kabul ederek teklif gönderiyor. Yani, seçimlerini dikkatle yapmanı ve öncelik sırasını doğru belirlemeni öneririz. Ancak kimi zaman, seçimlerin dışındaki bir ilçe için de teklif alabilirsin. Bu durumda teklifi kabul etmeyi de reddetmeyi de seçebilirsin.
Kariyer Kapısı’ndan Ulusal Staj Programına giriş yaptıktan sonra sol menüde yer alan “Başvuru Durumum” kısmından başvurunu takip edebilirsin. Başvuru sürecinin iki aşamasını da tamamlaman halinde başvuru durumun “Tamamlanan Başvuru” olarak görünecektir. İki aşamadan oluşan başvuru sürecinde herhangi bir aşamayı yarıda bırakman/tamamlamaman halinde ise başvuru durumun “Yarım Kalan Başvuru” olarak görünecektir. Not: Yarım kalan başvurular değerlemeye alınmayacaktır. Dolayısıyla “Başvuru Durumum” kısmında “Tamamlanan Başvuru” yazdığına emin olmalısın.
Staj başvurunu yarıda bıraktıysan; Kariyer Kapısı’ndan Ulusal Staj Programına giriş yaptıktan sonra sol menüde yer alan “Başvuru Durumum” kısmında “Yarım Kalan Başvuru” görüntülenecektir. Bu ibrenin altında yer alan” Başvuruyu Tamamla” butonunu kullanarak yarım bıraktığın başvuruyu tamamlayabilirsin.
Hayır. Başvurunun tüm aşamalarını (e-Devlet aşaması ve Başvuru Formu aşaması) tamamladıysan herhangi bir güncelleme yapamazsın. Dolayısıyla başvurunu tamamlamadan önce tüm sorulara, kriterlere uygun şekilde cevap verdiğinden/uygun belgeleri yüklediğinden ve e-Devlette yer alan bilgilerinin güncelliğinden emin olmanı öneriyoruz. Ancak staj yapmak istediğin şehirleri/ilçeleri, son başvuru tarihine kadar güncelleyebilirsin.
Başvuru sürecinin iki aşamasını da tamamladıysan başvuru geri çekemez ya da değiştiremezsin. Ancak tüm aşamaları tamamlamadığın sürece (“Başvuru Durumum” kısmında “Yarım Kalan Başvuru” ibaresini görüyorsan), başvurunu iptal edebilir veya güncelleyebilirsin.
Aday havuzu 2023 yılı boyunca işverenlerin erişimine açık olacak ve işverenler, iş planlarının/staj programlarının uygunluğuna göre yılsonuna kadar teklif göndermeye devam edeceklerdir.* İşverenler staj tekliflerini gönderirken senin için önerdikleri staj tarih aralığını ve varsa ek bilgileri de teklifleri için paylaşmaktadır. Staj tarihlerine ilişkin soruların olması halinde staj sorumlusu veya teklifi gönderen kişi ile iletişime geçebilirsin. İlgili kişilerin iletişim bilgileri, Kariyer Kapısı’ndan Ulusal Staj Programı’na giriş yaptıktan sonra sol menüde yer alan “Aldığım Teklifler” kısmında yer almaktadır. * Yükseköğretim öğrencilerine en fazla teklifin, yaz tatili ve sömestr tatili dönemleri için gönderildiğini hatırlatmak isteriz.
Ulusal Staj Programı kapsamında her öğrencinin her yıl 1 (bir) staj yapma hakkı bulunmaktadır.
Hayır, Ulusal Staj Programı kapsamında her öğrencinin her yıl 1 (bir) staj yapma hakkı bulunmaktadır. İşverenlerle, tüm eğitim bilgileriniz paylaşılır ve teklif aşamasında hangi eğitim bilgilerinize göre teklif göndermek istediklerini işverenler seçebilirler. İki farklı bölümünüz için ayrı teklifler almanız halinde, Program kapsamında sadece bir bölümünüz için stajınızı tamamlayabilirsiniz. Aldığınız teklif staj yapmak istediğiniz eğitim bilgilerinizle uygun değilse, “Aldığım Teklifler” sayfasında yer alan işveren staj sorumlusu veya teklifi oluşturan kişi ile iletişime geçerek değişiklik talep edebilirsiniz. İşverenler, olanakları doğrultusunda, size geri bildirim sağlayacak ve mümkünse değişiklik yapılacaktır. Eğer değişiklik talebiniz işveren tarafından geri çevrilirse, staj teklifini reddedebilirsiniz.
Evet. Bölümünde staj yapma zorunluluğu bulunmasa da Ulusal Staj Programı’ndan yararlanabilirsin. Program kapsamında staj teklifi alman halinde işveren tarafından, üniversitene teslim edilmek üzere staj yapacağın kurum tarafından verilecek ilgili belgenin (staja “Ulusal Staj Programı” kapsamında kabul edildiğinizi, kimlik bilgilerinizi, staj tarihlerinizi ve staj yapılacak kurum bilgilerini açıkça belirten kaşeli ve imzalı belge) üniversitenize ibraz edilmesi durumunda sigorta işlemleri üniversiteniz tarafından yapılacaktır.
Program kapsamında yaptığın stajın, zorunlu staj yerine sayılması üniversite/yüksekokul yönetiminin onayına bağlıdır.
Evet, eğer zorunlu stajını USP dışında tamamladıysan bu durum USP aracılığıyla staj yapmanı engellemeyecektir. Ancak Ulusal Staj Programı kapsamında her öğrencinin her yıl 1 (bir) staj yapma hakkı bulunduğunu hatırlatmak isteriz.
Evet. Stajını yapabilmen için öncelikle öğrencisi olduğun yükseköğretim kurumu tarafından staj tarihleri için, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre işlemlerinin yapılması gerekiyor. Eğer sigorta işlemlerin yapılmadı ise işveren stajını başlatamayacaktır. Böyle bir sorunla karşılaşmamak için; staja kabul edildiğin anda, staj yapacağın kurum tarafından verilecek ilgili belgeyi (staja “Ulusal Staj Programı” kapsamında kabul edildiğinizi, kimlik bilgilerinizi, staj tarihlerinizi ve staj yapılacak kurum bilgilerini açıkça belirten kaşeli ve imzalı) üniversitenin/yüksekokulun ilgili birimine teslim etmen gerekiyor.
Yükseköğretim stajlarının en az 20 iş günü olması tavsiye edilmektedir. Ancak, öğrenci, işveren ve üniversite arasında anlaşma sağlandığı takdirde staj süresi değiştirilebilir.
Evet. Ulusal Staj Programı kapsamında alınan tüm stajyerlere, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 5’inci maddesinin (b) bendi uyarınca iş kazası ve meslek hastalığı sigortası yapılır. Aynı Kanunun 87’nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi uyarınca staj süresince öğrencilerin iş kazası ve meslek hastalığı sigortası öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumu tarafından ödenir.
Staj sürecinde öğrenim gördüğün yükseköğretim kurumu tarafından karşılanması gereken iş kazası ve meslek hastalığı sigortası ile ilgili sorun yaşaman halinde öncelikle üniversitenin kariyer merkezine ulaşıp destek alman gerekmektedir. Kariyer Merkezi tarafından yapılan yönlendirmelere rağmen sorun çözülemezse konuyu detaylı bir şekilde açıklayarak ulusalstajprogrami@cbiko.gov.tr adresine e-posta gönderebilirsin.
Evet. Staj süreci sonunda 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununun 25. Maddesi hükmünce stajyerlere yasal ücret ödenecektir. Detaylar için bahsi geçen kanunun ilgili maddesini inceleyebilirsin.
Staj ücreti, staj yapmış olduğunuz kurum/kuruluş tarafından staj süresinin bitişini takiben hesaplanmakta ve ödeme süreçlerine/tarihlerine uygun olarak gerçekleştirilmektedir.
Staj yerine ulaşım her adayın kendi sorumluluğundadır. İl/ilçe tercihlerini yaparken ulaşım imkânlarını göz önünde bulundurman önerilir.
Konaklama her adayın kendi sorumluluğundadır. İl/ilçe tercihlerini yaparken konaklama imkânlarını göz önünde bulundurman önerilir.
Kariyer Kapısı’ndan Ulusal Staj Programı’na giriş yaptıktan sonra, sol menüde yer alan “Bilgilerim” kısmındaki “İletişim Bilgileri” alanından ilgili değişiklikleri yapabilirsin. E-posta adresini güncellemek istersen; mevcut e-posta adresinin yanında yer alan yeşil “E-posta Adresi Güncelle” butonuna tıklayarak yeni e-posta adresini yazmalısın. E-posta adresine gönderilecek doğrulama kodunu aynı ekranda bulunan alana 90 saniye içinde girmen gerekmektedir. İletişim numaranı güncellemek istersen; mevcut cep telefonu numaranın yanında yer alan yeşil “İletişim Numarası Güncelle” butonuna tıklayarak yeni telefon numaranı başında sıfır olmadan 10 haneli olacak şekilde (5xx xxx xx xx formatında) yazmalısın. Telefonuna gönderilecek doğrulama kodunu aynı ekranda bulunan alana 90 saniye içinde girmen gerekmektedir. Not: E-posta adresini ve iletişim numaranı değiştirmen halinde işverenler seninle iletişime geçmek için e-Devlet üzerinden gelen iletişim bilgilerini değil, güncellediğin yeni iletişim bilgilerini kullanacaktır.
Kariyer Kapısı’ndan Ulusal Staj Programı’na giriş yaptıktan sonra, sol menüde yer alan “Staj Takvimlerim” kısmına girerek, staj yapmak istediğin tarih aralıklarını işverenler ile paylaşabilirsin. Bu alanda en fazla 5 tane staj takvimi oluşturabilir, öncelik sırasını belirleyebilirsin. Takvimlerini dilediğin zaman değiştirebilirsin. Ancak,işverenlerin pek çok öğrenciye staj imkânı sunduğunu, bunu göz önünde bulundurarak kendi staj dönemlerini/programlarını oluşturduklarını lütfen unutma. Dolayısıyla işverenler, oluşturacağın takvimlerden senin uygunluğun hakkında fikir edinir ve eğer mümkünse bu tarihlere göre teklif iletmeye çalışır ancak farklı bir tarih için teklif iletilmesini engellemez.
Başvuru sürecinin ilk aşamasında e-Devlet üzerinden bizimle paylaştığın bilgiler ve ikinci aşamada beyan ettiğin ve doğruluğu ilgili kurumlarca onaylanan bilgi/belgeler* Kariyer Kapısının sol menüsünde yer alan “Yöntem Raporu” kısmında belirtilen şekilde değerlenmektedir. *Kariyer Kapısı’ndaki başvuru formuna beyan ettiğin bilgi/belgelerin doğruluğu, bağlı olduğun yükseköğretim kurumunun kariyer merkezi ve ilgili diğer kurum ve kuruluşlarca kontrol edilmekte, uygunluğu teyit edilenler onaylanmakta, diğerleri reddedilmekledir. Sadece kabul edilen bilgi/belgeler yeterlilik puanlarının hesaplanmasında kullanılmaktadır.
”İşverenler staj tekliflerini gönderirken, başvuru yapan tüm adayların yer aldığı “Aday Havuzu” üzerinden kurumlarının ihtiyaçları doğrultusunda tarama yapıyor. Bu taramalarda, adayların bölümleri, yabancı dil seviyeleri, “Yeterlilik Puanları” gibi bilgileri kriter olarak kullanabiliyor. Kriterlerine uygun tüm adayların Profilleri işverenlere listeleniyor. Tekliflerini ise aday profillerinde yer alan; “Yeterlilik Puanlarını” hangi çalışmaları ile aldıklarını, detaylı şekilde tek tek inceledikten sonra gönderiyor. Tabii ki, bu incelemeler sırasında hiçbir adayın kişisel bilgisini (isim soy isim, cinsiyet, iletişim vb.) ve üniversitesinin/yüksekokulunun ismini göremiyor.
Tüm kamu kurumları ve USP’ye dâhil olan özel sektör kuruluşları tekliflerini kendisi gönderiyor ve staja ilişkin tüm süreçler de bu kurumlar tarafından yürütülüyor. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi bu sürece dâhil olmuyor. (işverenlerin staj tekliflerini nasıl gönderdiği hakkındaki bilgiye 34. sorunun cevabından ulaşabilirsin.)
İşverenler staj teklifi göndermeden önce, kriterlerine uygun olduğunu düşündüğü adayları (detaylı bilgi için 34. Sorunun cevabını inceleyebilirsiniz) daha sonra tekrar değerlendirmek üzere “Yetenek Havuzu” adı verilen ayrı bir alana ekleyebiliyor. Yetenek havuzuna eklenme staja kabul edildiğin/staj teklifi aldığın anlamına gelmez ancak senin profilinin bir işverenin dikkatini çektiğini gösterir.
Öncelikle tebrik ederiz! Kariyer Kapısında “teklif aldığına” dair bildirim görmen ya da bu bilgiyi e-posta ile alman bir işverenin açık staj pozisyonu için profilini uygun görerek kurum/kuruluşunda staj yapmak üzere sana teklifte bulunduğunu ifade eder. İşverenler asil ve yedek olmak üzere iki şekilde staj teklifi gönderebilmektedir. “Asil Stajyer” olarak teklif alman işverenin öncelikli tercihi olduğunu gösterir. “Yedek Stajyer” olarak teklif alman ise “Asil Stajyer” olarak teklif gönderilen bir adayın herhangi bir nedenle teklifi reddetmesi halinde yerine senin seçileceğini gösterir. Sana gelen staj teklifini belirtilen süre içinde onaylaman halinde “son aşamaya” geçilir. Teklife belirtilen süre içinde cevap vermezsen, staj teklifi zaman aşımına uğrar. Sen hiçbir işlem yapmasan bile zaman aşımı nedeniyle teklifi reddetmiş sayılırsın. Staj tekliflerini kaçırmamak için Kariyer Kapısı’nı sık sık kontrol etmeni tavsiye ederiz.
Aldığın teklif, tarih veya staj yapacağın şehir bakımından sana uygun değilse, Kariyer Kapısı’ndan Ulusal Staj Programı’na giriş yaptıktan sonra sol menüde yer alan “Aldığım Teklifler” kısmında yer alan işveren staj sorumlusu veya teklifi gönderen kişi ile iletişime geçerek değişiklik talep edebilirsin. Ancak bu durum değişiklik talebinin kabul edileceği anlamına gelmez. İşverenlerin senin gibi pek çok öğrenciye staj imkânı sağladığını ve bunu en etkin şekilde yürütebilmek için staj dönemleri/programları oluşturduğunu lütfen unutma. Eğer işveren staj tarihi ya da şehir değişiklik talebini kabul etmezse staj teklifini reddedebilirsin.
İşverenlerin büyük çoğunluğu sen teklifi kabul ettikten sonra farklı bir aşama yürütmez ve staja kabul işlemlerini (öğrenci belgesi, sigorta giriş belgesinin talep edilmesi vb.) başlatır. Ancak kimi zaman işverenler, seni stajyer olarak konumlandıracakları pozisyona göre çevrim içi bir mülakat ya da farklı uygulamalar ile bazı beceri ve yetkinliklerini gözlemlemek isteyebilir. Bu gibi özel durumların yürütüldüğü aşama “ek değerleme aşaması” olarak adlandırılır ve “staja kabul işlemleri” bu aşamaların tamamlanmasını takiben başlatılır. Staj kabulünden sonraki gelişmeleri Kariyer Kapısı’ndan Ulusal Staj Programına giriş yaptıktan sonra sol menüde yer alan “Aldığım Teklifler” kısmından görebilirsin. İşveren çevrim içi mülakat gerçekleştirmek ister ve buna ilişkin bir talep gönderirse, süreci sol menüde yer alan “Mülakatlarım” kısmından takip edebilirsin.
Teklifinin detaylarına ilişkin, tarih vb. kimi bilgileri Kariyer Kapısı’nın sol menüsünde yer alan “Aldığım Teklifler” kısmından öğrenebilirsin. Ayrıca yine bu kısımdaki teklif kartında yer alan “staj sorumlusu” veya “teklifi gönderen kişi” ile iletişime geçerek varsa, ilave sorularını iletebilirsin.
Staja ilişkin istenen belgeler ve izlenecek süreçler işverenden işverene değişebilmektedir. Dolayısıyla gerekli evraklar ve sürece ilişkin detaylar hakkında Kariyer Kapısı’nın sol menüsünde yer alan “Aldığım Teklifler” kısmındaki teklif kartından iletişim bilgilerini göreceğin “staj sorumlusu” veya “teklifi gönderen kişi” ile iletişime geçmen önerilir. Önemle hatırlatmak isteriz; stajını yapacağın kurum/kuruluş ve staj tarihlerin kesinleştikten sonra mutlaka sigorta girişinin öğrencisi olduğun yükseköğretim kurumu tarafından yapılması ve sigorta giriş belgesinin işveren ile paylaşılması gerekmektedir. Sigorta işlemlerine ilişkin süreç konusunda 20. ve 23. soruların cevabından faydalanabilirsin.
Evet. Program kapsamında birden fazla işverenden staj teklifi alabilirsin. Ancak her yıl en fazla 1 staj yapma hakkın olduğu için, kabul ettiğin teklifler arasından sadece 1 işveren staja kabul işlemlerini başlatabilir. Farklı işverenlerden staj teklifi alman durumunda tercihini yapmadan önce staj içeriğine dair işverenin ile görüşmen faydalı olabilir.
Evet. Program kapsamında sana gönderilen staj teklifini reddetmen halinde diğer işverenlerden staj teklifi alma şansın devam etmektedir. Ancak, mevcut teklifi reddetmen durumunda diğer işverenler tarafından tekrar teklif alana kadar beklemek zorunda kalacağını, işverenlerin sıklıkla yaz dönemi için staj teklifi gönderdiğini ve dolayısıyla, aldığın teklifi reddetmeden önce staj yapmak için kalan vaktini göz önünde bulundurmanı öneririz.
Evet. Program kapsamında staja gitmemen veya yarıda bırakarak tamamlamaman halinde staj yaptığın kuruma/kuruluşa mazeretini beyan ederek sürecinin sonlandırılmasını talep etmelisin. Bu durumda işveren tarafında staj durumunuz “Stajı İptal Edilmiştir” veya “Stajını Yarıda Bıraktı/Tamamlamadı” olarak işaretlenecektir. Staj durumunun değiştirilmesinin ardından diğer işverenlerden staj teklifi alma şansın devam etmektedir. Ancak, stajın mazeret bildirmeksizin iptal edilmesi ve/veya staj başlangıç tarihinde adayın staj yerine gelmemesi durumunda ilgili işveren, öğrencilerin sistemdeki profiline adayın sorumsuz davranışına ilişkin not düşer ve bu durum diğer işverenler tarafından görüntülenir. Dolayısıyla bu geri bildirimin, sonradan alacağın teklifleri etkileyebileceğini paylaşmak isteriz.
Evet. Staj teklifini kabul ettikten sonra stajını iptal etmek istersen kabul aldığın kuruma/kuruluşa mazeretini beyan ederek sürecinin sonlandırılmasını talep etmelisin. Bu durumda işveren tarafında staj durumunuz “Stajı İptal Edilmiştir” olarak işaretlenecektir. Ancak, stajın mazeret bildirmeksizin iptal edilmesi ve/veya staj başlangıç tarihinde adayın staj yerine gelmemesi durumunda ilgili işveren, öğrencilerin sistemdeki profiline adayın sorumsuz davranışına ilişkin not düşer ve bu durum diğer işverenler tarafından görüntülenir. Dolayısıyla bu geri bildirimin, sonradan alacağın teklifleri etkileyebileceğini paylaşmak isteriz.
Ulusal Staj Programı’na dair Sıkça Sorulan Sorular dokümanında yer almayan tüm sorularını ve görüşlerini/önerilerini ulusalstajprogrami@cbiko.gov.tr e-posta adresine iletebilirsin. Ekiplerimiz en kısa sürede sana geri dönüş yapacaklardır.
© 2022 Kariyer Kapısı – T.C. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi